Complexul Peles – ansamblul arhitectural (castelul Peles, Pelisorul, Foisorul, Corpul de garda si Economatul) construit de regele Carol I pe malul stang al paraului Peles intr-un loc deosebit de pitoresc reprezinta unul din obiectivele cele mai cautate de pe Valea Prahovei. Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vară a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al României (1866 – 1914), după planurile arhitecților Johannes Schultz și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Berhard Ludwig din Viena. Castelul Peleș poate fi considerat cel mai important edificiu de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea. Castelul Peles – a fost construit intre anii 1875-1883 fiind folosit de regele Carol I ca resedinta de vara; dupa moartea acestuia (1914) devine muzeu. Constructie monumentala, in exterior castelul este realizat in stilul Renasterii germane; in interior cele circa 160 de incaperi au stiluri variate (Renastere germana, italiana, engleza, baroc german, Rococo francez, hispano-maur).
Castelul Pelisor este amplasat la cateva sute de metri de castelul Peles si a fost construit intre 1899-1903 in stilul Renasterii Germane. A fost inaugurat la 24 mai 1903, fiind construit dupa planurile arhitectului Liman ce a colaborat permanent cu Regele Carol I. Pelisorul, dupa dorinta lui Carol, trebuia sa fie mai mult un chalet elvetian si nici de cum un castel. Pentru ca asa cum spunea el, nu puteau fi doua castele regesti.
Cu toate acestea, Pelisorul cu arhitectura sa in stilul renasterii germane, cu turlele sale acoperite cu tigla smaltuita cu culori vii, cu cele 70 de camere decorate artistic, este un veritabil castel care va fi locuit permanent vara.
Inca de la inceput el a constituit resedinta printilor mostenitori: Ferdinand si Maria, sotia lui. Aici au crescut si copiii lor: Carol, viitor rege, Elisabeta (Regina Greciei), Marioara (Regina Yugoslaviei) si Printul Nicolae. Din 1993, vizitatorii au prilejul sa cunoasca fostele apartamente princiare si regale, camerele de lucru, apartamentele copiilor, atelierul de pictura al fostei regine Maria, precum si micuta Capela bizantina amenajata in interiorul cladirii.
Corpul de garda – a fost construit in acelasi timp cu castelul, dar a fost refacut intre anii 1908-1909 in stilul Renasterii germane.
Economat a fost construit initial ca o casa modesta; a fost refacut ulterior in stilul de Burg german; actualmente este hotel.
Foisor (casa de vanatoare) a fost construit o data cu castelul; dupa un incendiu devastator (1931), a fost refacut la ordinul lui Carol al II-lea.
Marţi: 9:15 – 16:15
Miercuri: 11:15 – 16:15
Joi – Duminică: 9:15 – 16:15
Luni: Inchis
sursa: www.peles.ro
Traseu cu masina: 14 min (9km);
Click pe harta de alaturi …